Pepiniera Natural Invest
afine fundal

Natural Invest
Specialistul in afini si afine

Etapele infiintarii unei ferme de afini

Sesiune de informare privind Cultura Afinului

in 4 noiembrie 2017
organizam la Baia Mare a 17-a editie. detalii..

Plantatia ta de afini - succes garantat daca se respecta tehnologia

Pentru infiintarea unei ferme de afini de cultura se recomanda parcurgerea urmatoarelor etape:

1. Evaluarea locatiei si proiectarea fermei de afini

O afacere profitabila cu afini incepe de la evaluarea potentialului locatiei pentru cultura afinului si continua cu proiectarea fermei astfel:

  • Evaluarea favorabilitatii locatiei pentru cultura afinului. Se analizeaza amplasamentul, solul, clima, apa de irigat, istoricul utilizarii terenului, vecinatatile, infrastructura si utilitatile;
  • Intocmirea Proiectului Tehnic al Fermei de Afini:
    • prelevarea de mostre de sol si apa si analiza acestora in laborator;
    • interpretarea rezultatelor cu indicarea in detaliu a tehnologiei recomandate de cultura a afinului;
    • alegerea soiurilor;
    • descrierea lucrarilor necesare pentru infiintarea fermei de afin;
    • estimarea cantitatilor de materiale necesare: turba, rumegus, folie agrotextil, tuburi de picurare pentru sistemul de irigare;
    • elaborarea devizului estimativ al investitiei;
    • intocmirea planului parcelar;
    • intocmirea proiectului sistemului de irigatii in functie de: debitul sursei de apa, planul parcelar, gradul de automatizare dorit, suprafata, necesarul de irigare al plantelor;

Un studiu tehnic bine fundamentat pe cunostiinte temeinice si experienta in domeniul cultivarii afinului este baza unei plantatii performante. Analiza conditiilor existente in viitoarea ferma este necesara pentru a putea personaliza tehnologia de cultura pentru fiecare locatie in parte. Riscurile aferente plantatiei cresc exponential in cazul in care fermierul decide sa infiinteze ferma fara intocmirea corespunzatoare a Proiectului Tehnic in prealabil.

detalii mostra sol
proba de sol

Instructiuni privind prelevarea probelor de sol, consultanta analize si recomandari

La prelevarea probelor fara sonda se decoperteaza primii 5 cm si sa preleveaza proba din urmatorii 15 - 30 cm pe adancime din minim 3 locuri de pe parcela. Acestea se amesteca in functie de gradul de uniformitate al solului si dimensiunile suprafetei de plantat si formeaza o mostra. Cantitatea totala necesara pentru o mostra este de aproximativ 500 gr de sol care se pun intr-un recipient ermetic curat sau punga. Se eticheteaza cu datele de contact: nume, adresa de email, telefon si locatia de unde s-a prelevat. Aceasta trebuie trimisa noua prin curier sau coletarie postala, urmand ca in cel mai scurt timp sa va putem comunica care sunt conditiile agrochimice ale solului dvs. si ce masuri trebuie luate pentru a-l corecta, daca este cazul. Daca in timpul prelevarii se observa diferente evidente de textura sau culoare , atunci probele nu se amesteca si fiecare proba va forma cate o mostra separat, care se vor analiza conform conditiilor de mai jos.

Consultanta, analizele si recomandarile sunt gratuite daca se contracteaza minim 1000 de bucati per locatie (inclusiv plata avansului) si pentru comenzile de afini ambalati la boxpaleti cu livrare la domiciliu. Pentru comenzile mai mici sau pentru cei care nu doresc inca sa faca o comanda de plante, pretul acestor servicii este 500 lei inclusiv tva per mostra/locatie, suma care va deductibila ulterior din valoarea plantelor pentru locatia in care se vor planta.

In cazul bonitarii mai multor locatii sau mostre costul este de 300 lei tva inclus pentru fiecare locatie sau mostra suplimentara.

2. Efectuarea lucrarilor de pregatire a solului, montaj irigatii si plantare afini

Lucrarile agricole se efectueaza in functie de anotimp, de situatia concreta a terenului din locatia viitoarei plantatii. Planul lucrarilor se face personalizat pentru fiecare ferma in parte si cuprind in general urmatoarele faze:

  1. aprovizionarea cu materialele necesare;
  2. efectuarea lucrarilor de infrastructura: nivelare de panta, drenaje, drumuri de acces, asigurarea sursei de apa;
  3. efectuarea lucrarilor de pregatire a solului: ierbicidare totala, scarificat, arat - ideal in toamna, arat - in primavara, discuit la inceperea infiintarii fermei de afini;
  4. pichetarea randurilor;
  5. corectarea parametrilor de sol prin amendarea cu sulf, rumegus, turba si incorporarea in sol a acestora prin frezare;
  6. bilonarea - formarea unor paturi inaltate de sol, protejate cu folie agrotextil si irigate prin tub de picurare - 3 operatii realizate printr-o singura trecere;
    Plantarea la groapa se poate efectua doar in locatiile unde exista favorabilitate crescuta in ceea ce priveste conditiile de sol. Acordati atentie tuturor parametrilor, fara exceptie. Studiati cu atentie cerintele afinului fata de mediu;
  7. instalarea sistemului de irigare si punerea lui in functiune;
  8. plantarea materialului saditor;
  9. imprejmuirea fermei de afini (gard);

Pentru o ferma de 1 ha, lucrarile de infiintare a fermei de afini dureaza de obicei intre 10 zile si 6 luni, din care plantarea dureaza 1-2 zile. Principala piedica este vremea nefavorabila care nu permite realizarea corespunzatoare a lucrarilor de pregatire a solului in conditii optime. Insa pot sa apara intarzieri si datorita lipsei de sincronizare a procesului de achizitie a materialelor cu ritmul de realizare a lucrarilor din teren. Respectarea Proiectului Tehnic permite optimizarea acestor procese, reducerea timpului si a costurilor de infiintare a fermei de afini.

Riscurile unei plantatii de afin

O ferma de afini poate atinge un nivel ridicat de performanta daca reuseste sa combata eficient riscurile la care cultura de afin este expusa.

la infiintarea fermei
  • evaluarea necorespunzatoare a locatiei din pdv a climei si solului care duce la alegerea gresita a soiurilor; evaluarea gresita a tipului si cantitatilor de amendamente necesare pentru corectarea proprietarilor solului;
  • lipsa unui Proiect Tehnic poate duce la amplasarea gresita a randurilor, dimensionarea necorespunzatoare a parcelelor si a sistemului de irigatii, amplasarea gresita a drumurilor de ferma, utilizarea necorespunzatoare a suprafetei cultivabile, lipsa unui plan pentru infrastructura necesara, lipsa informatiilor privind tehnologia de cultura aplicata, costuri in exces cauzate de lipsa devizului estimativ al investitiei si de lipsa coordonarii achizitiilor si a etapelor de infiintare a fermei;
  • demararea cu intarziere a achizitiilor conduce la intarzierea intregului proces al plantarii pentru ca lipsa de pe stoc a unui singur reper la furnizor poate bloca toate lucrarile care urmeaza;
  • plantarea incorecta conduce la putrezirea sau uscarea plantelor sau chiar la replantarea integrala a plantatiei;
  • bilonarea necorespunzatoare datorita lucrarilor premergatoare superficiale duce la costuri suplimentare considerabile de remediere a biloanelor sau chiar la refacerea integrala a tuturor lucrarilor de pregatire a terenului;
  • lipsa proiectului sistemului de irigatii duce la pierderi de plante; dimensionarea necorespunzatoare a zonelor de udat in concordanta cu dimensiunea conductelor, a sistemului de pompare si a debitului de apa duce la irigare defectuoasa si pierderi de plante;
  • lipsa injectorului de ingrasaminte sau dimensionarea incorecta a acestuia duce la imposibilitatea aplicarii fertilizatorilor o data cu apa de irigat ceea ce duce la costuri suplimentare sau la imposibilitatea respectarii unui plant de fertirigare;
la intretinerea fermei
  • fertilizare necorespunzatoare ca urmare a nerespectarii planului de fertilizare, adaptarea acestuia in functie de dezvoltarea plantelor si raspunsul plantelor la fertilizare;
  • aparitia bolilor si daunatorilor si distrugerea plantelor ca urmare a nerespectarii planului fitosanitar;
  • exces sau deficit de apa la radacinile afinilor ca urmare a irigarii incorecte; functionarea defectuoasa a sistemului de irigatii datorita necorelarii acestuia cu debitul sursei de apa;
  • lucrari de taieri efectuate gresit care duc la pierdere de recolta;
  • lipsa utilajelor necesare la intretinere duc la imposibilitatea efectuarii igienei culturale la timp tinand cont si de conditiile meteo;
  • lipsa registrului fermei duce la imposibilitatea constientizarii greselilor facute la intretinere;
la culesul afinelor
  • lipsa ambalajelor duce la costuri suplimentare sau chiar la pierderi de recolta neinstruirea sau instruirea defectuoasa a culegatorilor duce la pierderi de recolta sau la declasificarea acesteia si la costuri suplimentare;
  • nesupravegherea culesului duce la costuri suplimentare de sortare, la pierderi de recolta si la fructe de calitatea a II-a mult mai multe;
  • lipsa conditiilor de igiena in ferma, a apei potabile, a toaletelor duce la existenta riscului de infestare a afinelor in timpul culesului;
  • inexistenta conditiilor de pastrare la frig imediat dupa recoltare duce la imposibilitatea controlarii pretului afinelor de catre fermier, la conditii stresante de comercializare si la pierderi de recolta;
  • lipsa asigurarii "lantului de frig" duce la instalarea condensului pe afine si la instalarea mucegaiului;
  • lipsa integrarii din timp a fermei intr-o relatie profesionala de consultanta constanta si incredere cu viitorul client al recoltei cat si cautarea mereu a solutiilor ieftine la problemele din ferma din diferite surse si niciodata aceeasi duce la pierderea stabilitatii si sigurantei in comercializarea viitoarei recolte;
Colaborarea cu Pepiniera Natural Invest reduce riscurile investitiei garantat si va asigura profit cu afine. Contactati-ne.

Oferta Natural Invest:

1.
Material
Saditor


2.
Consultanta
proiectare
servicii
3.
Materiale
conexe


4.
Valorificare
afine

Material saditor de afin



Ferma ta de afini



Piata afinelor

Piata afinelor

Pentru ca au efecte foarte benefice pentru sanatate, afinele au devenit din ce in ce mai populare in randul consumatorilor europeni.

Piata afinelor proaspete este rezervata exclusiv afinelor de calitate superioara. Pentru celelalte exista o intreaga industrie alimentara care scoate anual pe piata mii de produse noi ce contin ca ingrediente afinele.

De ce sa investesti in afini

Cu un nivel de profitabilite care poate depasi 20.000 euro/ha/an la maturitate, cultivarea intensiva a afinului cu tufa inalta este una dintre cele mai profitabile culturi alternative posibil de realizat in Romania!

In Romania exista plantatii inca pe rod infiintate in anii '80. Asta ne arata ca afinul este o planta rezistenta si durabila, care poate produce fructe pentru mai multe generatii.

Daca nu se neglijeaza aplicarea corecta si completa a tehnologiei recomandate prin Proiectul Tehnic de infiintare a plantatiei pomicole, rezultatele nu vor intarzia sa apara sub forma fructelor de calitate superioara.

Piata europeana a afinelor se dubleaza la fiecare 5 ani.

Natural Invest

Natural Invest SRL

Material saditor de afin, consultanta si proiectare ferme, materiale conexe si valorificare afine

contacteaza-ne: Finteusu Mare, jud. Maramures, Romania

© 2007-2017 Natural Invest SRL - harta site