Afinul de cultura (cu tufa inalta) - Vaccinium Corymbosum este un arbust fructifer, fiind o specie perena, cu frunze cazatoare si cu ramuri lemnoase. Ajunge la maturitate dupa 6-8 ani de la plantare. Se dezvolta sub forma unei tufe inalte de 1.5-2m in functie de soi, clima, sol, apa de irigat, intretinere, taieri. Afinii apartin familiei Ericaceae din care face parte si azalea si rhododentronul. Ca si celelalte plante Ericaceae, se dezvolta natural in soluri acide si au nevoie de peste 100 de zile calduroase/an pentru a avea fructe coapte.
Afinul de cultura se poate planta atat la campie, cat si pe deal sau la munte, daca se aleg soiurile potrivite pentru locatie si respectand cerintele lui fata de mediu, sol, clima, apa. Exista soluri cu favorabilitate scazuta cum ar fi solurile argiloase, impermeabile sau solurile nisipoase, care sunt slabe in aport de nitrienti si cu capacitate scazuta de retinere a apei. Pentru cultivarea cu succes a afinului in aceste soluri se impune realizarea unor lucrari agricole cu aport de turba acida, sulf, rumegus pentru corectarea parametrilor in substratul de cultura. Cu toate acestea, nu in orice locatie este fezabil economic modificarea parametrilor solului pentru a satisface nevoile afinului.
Radacina
Afinul este o planta cu radacini superficiale, foarte subtiri, care nu au perisori absorbanti. Pentru dezvoltarea radacinilor afinul are nevoie de un sol usor, umed si acid. Afinul se dezvolta in simbioza cu ciuperci microscopice - micorize - care ajuta planta sa asimileze nutrientii din sol. Dezvoltarea cu succes a unei plantatii de afini depinde de dezvoltarea optima a micorizelor in sol, din acest motiv crearea conditiilor optime pentru acestea este obligatorie.
Dezvoltarea radacinilor incepe primavara la temperaturi de peste 6 grade Celsius si continua pana toamna tarziu cand temperatura din sol coboara sub 6 grade. Cea mai mare parte a radacinilor se afla in partea superioara a solului, pana la maxim 0.5m adancime. Din acest motiv afinul este dependent de irigatii in conditiile in care nu isi poate asigura apa necesara vietii daca in locatia fermei nu ploua aproape zilnic, inclusiv vara. Afinul este influentat negativ de diferentele de umiditate de la radacina.
Coroana
Cresterea vegetativa incepe primavara de obicei odata cu umflarea mugurilor. Lastarii noi cresc rapid in mai multe reprize dealungul perioadei vegetative. Vara cresterea lastarilor incetineste pentru a permite dezvoltarea fructelor. Cea mai intensa dezvoltare vegetativa are loc primavara. Dupa recoltarea fructelor si pana cand temperatura la sol coboara sub 6 grade Celsius au loc procese specifice pregatirii pentru iarna pentru a-i permite plantei sa reziste pana la geruri de pana la -30 grade C. De asemenea foarte importanta este si diferentierea mugurilor de rod din care se vor dezvolta fructele anului urmator. Asigurarea umiditatii in sol in aceasta perioada influenteaza pozitiv dezvoltarea mugurilor de rod.
Atunci cand temperatura in aer si in sol scad sub pragul biologic de 6 grade, afinul intra in repaus vegetativ.
Mugurii
Mugurii de rod sunt mai mari, rotunzi, aproape sferici si se dezvolta pe varfurile ramurilor de 1 an. Acestia se diferentiaza fata de cei vegetativi in toamna anului de dinaintea fructificarii. Din ei se vor naste florile si apoi fructele.
Mugurii vegetativi sunt ascutiti, mai mici si se dezvolta de-alungul ramurilor in axilele frunzelor. Din ei se vor naste noi cresteri ale coroanei - frunze si ramuri.
Florile
Afinii infloresc primavara. Formarea florilor incepe de la varf si continua in jos, au miros intens, sunt albe sau roz in functie de soi. Caracteristica majora a afinilor este ca se autopolenizeaza, dar in culturile intensive se obtin rezultate mai bune la fixarea si dezvoltarea fructelor prin polenizare incrucisata cu alt soi complementar. Fiecare mugure de rod are un potential de 5 pana la 10 flori, in ciorchine.
Fructele Dezvoltarea fructelor apare dupa 2-3 luni de la inflorire si depinde de soi, vreme si vigoarea plantei. Fructele continua sa cresca chiar si dupa ce fructele devin albastre prin acumularea de apa in tesuturi. Intrucat la finalul coacerii fructelor creste necesarul de apa al plantei, pentru a obtine fructe de calitate este foarte importanta irigarea corespunzatoare a culturii in aceasta perioada critica.
Culesul afinelor poate afecta major calitatea fructelor, de aceea pentru a obtine venituri mai mari se impune recoltarea lor manuala si sortarea "la prima mana".
Viata de raft a fructelor creste prin racirea rapida a fructelor imediat dupa cules.
O planta de afin poate produce la maturitate pana la 8kg de fructe in functie de soi, substrat de cultura, intretinere, taieri, apa de irigat, conditii meteo, eficienta planului fitosanitar si a fertirigarii. Ceea ce inseamna ca la o medie de 3500 de arbusti de afini la hectar se pot obtine productii de peste 25 de tone de fructe proaspete in anul 8-10 de la plantare, daca dezvoltarea afinilor este optima.
Afinele sunt din ce in ce mai cautate datorita proprietatior lor care aduc beneficii unice sanatatii consumatorilor
La nivel mondial, consumul de afine s-a triplat in ultimii 5 ani, iar statisticile arata ca aceasta tendinta care se manifesta deja de peste 20 de ani va continua pe masura ce din ce in ce mai multi oameni vor descoperi avantajele consumului de afine.
Afinele au un continut foarte ridicat de antioxidanti
Dintre acestia, afinele contin mai ales fitonutrienti cu proprietati anti-inflamatoare care stimuleaza dezvoltarea echilibrata a sistemului nervos si sanatatii creierului, ajutand organismul in lupta impotriva stresului oxidativ. Consumul regulat de afine imbunatateste memoria si functiile cognitive, incetinesc imbatranirea, scad colesterolul, scad tensiunea arteriala, imbunatatesc functiile sistemului cardiovascular si al sistemului digestiv, protejeaza retina, au beneficii devedite in lupta cu cancerul.
Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, molecule instabile a caror existenta este legata de dezvoltarea cancerului, a afectiunilor cardiovasculare si a bolilor specifice varstei a treia. In special continutul ridicat de antociani care dau culoarea albastra fructelor este motivul pentru care activitatea antioxidanta este stimulata ca urmare a consumului de afine.
Afinele sunt pline de vitamine si minerale
Afinele contin o cantitate mare de vitamina C, 100 gr de afine asigura organismului peste 25% din necesarul zilnic de Vitamina C. Aceasta proprietate produce efecte benefice pentru sistemul imunitar si nu numai.
Afinele sunt o sursa foarte buna de mangan care are un rol important in dezvoltarea oaselor si conversia proteinelor, a carbohidratilor si a grasimilor in energie.
Afinele au indice glicemic mic, tocmai de aceea sunt printre singurele fructe recomandate celor cu diabet de gradul 2. Exista de asemenea studii care au demonstrat ca durerile musculare datorate activitatii sportive intense, pot fi reduse prin consumul de afine.
Afinele - bune si proaspete, si congelate
Afinele isi pastreaza efectele benefice atat consumate in stare proaspata, cat si ulterior conservarii prin congelare. Cercetarile au aratat ca afinele isi pastreaza proprietatile intrinseci chiar si prin congelare, lucru care nu se intampla in mod curent cu alte fructe.
Pentru ca au efecte foarte benefice pentru sanatate, afinele au devenit din ce in ce mai populare in randul consumatorilor europeni.
Piata afinelor proaspete este rezervata exclusiv afinelor de calitate superioara. Pentru celelalte exista o intreaga industrie alimentara care scoate anual pe piata mii de produse noi ce contin ca ingrediente afinele.
Cu un nivel de profitabilite care poate depasi 20.000 euro/ha/an la maturitate, cultivarea intensiva a afinului cu tufa inalta este una dintre cele mai profitabile culturi alternative posibil de realizat in Romania!
In Romania exista plantatii inca pe rod infiintate in anii '80. Asta ne arata ca afinul este o planta rezistenta si durabila, care poate produce fructe pentru mai multe generatii.
Daca nu se neglijeaza aplicarea corecta si completa a tehnologiei recomandate prin Proiectul Tehnic de infiintare a plantatiei pomicole, rezultatele nu vor intarzia sa apara sub forma fructelor de calitate superioara.
Piata europeana a afinelor se dubleaza la fiecare 5 ani.
Natural Invest SRL
Material saditor de afin, consultanta si proiectare ferme, materiale conexe si valorificare afine
contacteaza-ne: Finteusu Mare, jud. Maramures, Romania
© 2007-2024 Natural Invest SRL - harta site