Tufa: verticala, vigurozitate ridicata, are o ramificatie moderata, coronamentul este aerisit.
Fructul: marime medie, albastru deschis, cicatrice mica si uscata, solid. Gustul devine mai aromat dupa cateva ore de depozitare la rece;
Rezistenta: medie; nu este recomandat zonelor racoroase si umede;
Observatii: Infloreste tarziu. Tolereaza bine temperaturile fluctuante. Soiul Duke este foarte apreciat pentru recolta foarte bogata. Necesita taieri regulate pentru a avea fructe de calitate superioara.
Tufa: verticala, vigurozitate moderata, productiva;
Fructul: mediu spre mare, albastru deschis, calitate buna si cicatrice mica. Gustul afinelor este dulce, usor acid si foarte aromat;
Rezistenta: foarte rezistent la seceta;
Observatii: Este un soi de afin cu coacere timpurie chiar si in zone climaterice mai reci. Se remarca prin gustul dulce si vigurozitatea deosebita a afinelor. Afinele sunt mai mari decat la soiul Duke.
Tufa: inalta, foarte productiva, foarte viguroasa, atractiva;
Fructul: aromat, foarte mare, culoare albastru deschis;
Rezistenta: infloreste tarziu, fructifica devreme in zonele cu inghet tarziu;
Observatii:se preteaza la recoltari mecanizate; se dezvolta foarte bine in soluri nisipoase cu multa materie organica, bine drenate.
Tufa: soi cu tufa medie, infloreste devreme fata de alte soiuri;
Fructul: mare spre foarte mare cu forma sferica turtita, creste in ciorchini compacti;
Rezistenta: la ingheturile din timpul iernii, foarte rezistent la boli;
Observatii: intra repede pe rod, se dezvolta foarte bine si in solurile cu textura mai grea, necesita taieri intensive pentru a avea fructe mari.
Tufa: inalta, viguroasa, necesita taieri mai intense pentru a nu produce excesiv;
Fructul: mare ferm, cu gust dulce acrisor;
Rezistenta: rezistenta excelenta la frig;
Observatii: soi foarte fertil si productiv, potrivit pentru procesare deoarece se culeg toate odata, iar coroana se dezvolta in lateral, ceea ce favorizeaza culesul mecanizat, are o perioada scurta de recoltare;
Tufa: inalta, viguroasa, globulara, cu valoare ornamentala deosebita prin evolutia cromatica a culorilor coroanei in diferite anotimpuri;
Fructul: mediu-mare, ferm, cu gust puternic aromat, foarte rezistente dupa cules;
Rezistenta: rezistenta excelenta la frig;
Observatii: soi foarte fertil si productiv, potrivit pentru procesare deoarece se culeg toate odata, iar coroana se dezvolta in lateral, ceea ce favorizeaza culesul mecanizat, are o perioada scurta de recoltare;
Tufa: verticala, vigurozitate moderata, productiva;
Fructul: mare, albastru deschis, calitate medie si cicatrice mica;
Rezistenta: foarte rezistent la seceta;
Observatii: Soiul este cultivat de peste 50 de ani. Soiul produce multe fructe in raport cu numarul de frunze. Este adaptat pentru recoltarea mecanizata; se coace in jurul datei de 15 iulie; fertilizarea insuficienta, taierea incorecta sau polenizarea slaba pot sa determine ca la maturitate fructele sa ramana rosii.
Tufa: inalta cu o crestere viguroasa, foarte productiva;
Fruct: albastru deschis, dulce aromat, marime medie;
Rezistenta: foarte buna toleranta la ger in zonele montane;
Observatii: fructele proaspete se preteaza la pastrarea in conditii frigorifice la 2-3 grade C mai multe saptamani.
Tufa: viguroasa, de inaltime medie, foarte productiva.
Fructul: de marime mare, soliditate foarte buna, cicatrice medie si culoare mai deschisa. creste in ciorchine mai lejere.
Rezistenta: fructele sunt rezistente la socuri mecanice; se adapteaza foarte bine la o varietate mai mare de tipuri de sol
Observatii: foarte productiv. Se coace in sezon spre final in jurul datei de 25 iulie; este adecvat pentru impachetarea comerciala si cules mecanizat. Fructele pot sa ramana pe tufa coapte fara sa cada mai multe zile comparativ cu alte soiuri.
Tufa: soi cu tufa inalta, foarte viguroasa;
Fructul: produce afinele cele mai mari dintre toate soiurile, calitate excelenta;
Rezistenta: se recomanda recolatarea manuala pentru a produce fructele de calitatea cea mai buna;
Observatii: soi cu recolte bogate, uniforme, care dureaza 4-6 saptamani;
Tufa: inalta, viguroasa;
Fructul: mare de culoare albastru deschis, calitate buna si cicatrice mica;
Rezistenta: temperaturi scazute;
Observatii: recoltarea se poate face manual sau mecanizat.
Tufa: compacta, inalta, viguroasa;
Fructul: albastru deschis, invelis tare, dulce usor acid, crocant;
Rezistenta: buna la temperaturi mari;
Observatii: coacere in mijloc de vara, boabe foarte rezistente la canicula care se mentin proaspete mult timp dupa cules, perioada scurta de recoltare datorita coacerii uniforme, ciorchine lejere, recomandat pentru cules mecanizat, fata de alte soiuri se pastreaza foarte bine mai multe saptamani in incaperi cu atmosfera controlata pentru a putea fi comercializat la sfarsit de sezon cand cererea de afine creste, o foarte buna alegere in culturile intensive
Tufa: mare, rasfirata;
Fructul: albastru deschis, foarte dulce, aromat, ferm;
Rezistenta: predispus la daune cauzate de inghetul tarziu;
Observatii: coacere spre sfarsitul verii, isi pastreaza frunzele pana iarna tarziu, rezistenta foarte buna a fructelor dupa cules, recomandat si pentru recoltare mecanizata, sezon lung de recoltare, o alegere perfecta pentu aceasta perioada de coacere cand celelalte soiuri care se coc in paralel sunt mai acrisoare
Tufa: viguroasa, verticala, uniforma, extrem de productiva, foarte rezistenta la temperaturi scazute;
Fructul: foarte mare, albastru deschis, gust bun si cicatrice medie;
Rezistenta: rezistent la mumificarea fructelor;
Observatii: Acest soi de afin se coace tarziu, din 15 august in zonele mai calde pana in 10 octombrie in zonele mai friguroase. Prezinta buchete compacte. Polenizarea incrucisata creste viteza de coacere a fructelor. Este adaptat la recoltarea mecanizata, 70-80% din fructe fiind culese la prima recoltare. Elliott este in prezent cea mai buna varietate sub aspectul pretabilitatii pentru depozitarea in atmosfera controlata. Astfel se poate extinde perioada de valabilitate vandabila de pana la 12 saptamani.
Elliot are un potential deosebit de mare pentru nisa de piata din sezonul tarziu cand productia pe toate celelalte soiuri s-a terminat.
Tufa: viguroasa, compacta, foarte inalta;
Fructul: aromat, foarte gustoase, culoare albastru-violet;
Rezistenta: rezistent la temperaturi foarte scazute;
Observatii: preferat de fermierii profesionisti pentru depozitare indelungata, se obtin cantitati mari de fructe la hectar.
Pentru ca au efecte foarte benefice pentru sanatate, afinele au devenit din ce in ce mai populare in randul consumatorilor europeni.
Piata afinelor proaspete este rezervata exclusiv afinelor de calitate superioara. Pentru celelalte exista o intreaga industrie alimentara care scoate anual pe piata mii de produse noi ce contin ca ingrediente afinele.
Cu un nivel de profitabilite care poate depasi 20.000 euro/ha/an la maturitate, cultivarea intensiva a afinului cu tufa inalta este una dintre cele mai profitabile culturi alternative posibil de realizat in Romania!
In Romania exista plantatii inca pe rod infiintate in anii '80. Asta ne arata ca afinul este o planta rezistenta si durabila, care poate produce fructe pentru mai multe generatii.
Daca nu se neglijeaza aplicarea corecta si completa a tehnologiei recomandate prin Proiectul Tehnic de infiintare a plantatiei pomicole, rezultatele nu vor intarzia sa apara sub forma fructelor de calitate superioara.
Piata europeana a afinelor se dubleaza la fiecare 5 ani.
Natural Invest SRL
Material saditor de afin, consultanta si proiectare ferme, materiale conexe si valorificare afine
contacteaza-ne: Finteusu Mare, jud. Maramures, Romania
© 2007-2024 Natural Invest SRL - harta site